Μάχη της Κρήτης 1941 | Αφιερωματική Ενότητα

Γεωπολιτική και Ελληνογερμανικές Σχέσεις: “ΓΙΑΒΟΛ! ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ”
8
Classics
Σεζόν 2024
Διάρκεια: 50'

Γεωπολιτική και Ελληνογερμανικές Σχέσεις: “ΓΙΑΒΟΛ! ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ”

83 Χρόνια από την Γερμανική Εισβολή στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “ΓΙΑΒΟΛ! ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ”, Γιώργος Χαρβαλιάς, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη με αρχειακό υλικό ντοκουμέντο, που αποδεικνύουν το σύνθετο και το διφορούμενο των Ελληνογερμανικών σχέσεων, με απόρρητα αρχεία για την προπολεμική τους διαπλοκή, τις δωσιλογικές σχέσεις της Κατοχής και την μεταπολεμική ατιμωρησία παραγόντων και οικονομικών κολοσσών, που δημιούργησαν σχέσεις υποτέλειας και εξάρτησης με αποκορύφωμα την μεταπολεμική αφωνία για τις καταστροφές στην Ελλάδα από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο διαχρονικά.

Οι Γεωπολιτικές – Οικονομικές – Πολιτικές και Κοινωνικές προεκτάσεις, από τον μεταπολεμικό ρόλο της Γερμανίας και το αποτύπωμα τους σε Ελλάδα, Ευρώπη και Παγκόσμια.

Λησμονημένα περιστατικά από το δράμα της Κατοχής στην Αθήνα, όπως ο βανδαλισμός του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους Ναζί και η δολοφονία ενός στρατηγού-ήρωα στα σκαλιά της Αθηναϊκής Λέσχης

Ειδικό παράρτημα για το «Ελληνικό Ολοκαύτωμα» και τις πρωτοφανείς γερμανικές ωμότητες στους μαρτυρικούς τόπους που βαφτίστηκαν «πολεμικά αντίποινα» από τους σύγχρονους παραχαράκτες της Ιστορίας

Αναψηλάφηση της ατιμωρησίας που επιφυλάχθηκε σε Γερμανούς εγκληματίες πολέμου και Έλληνες δωσίλογους

Τα απόρρητα αρχεία του ΔΣ της Ελληνικής Siemens στο διάστημα 1938-1946 που αποδεικνύουν την προπολεμική της διαπλοκή και την μεταπολεμική της ατιμωρησία με αποκορύφωμα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των ημερών μας.

Αποκαλύψεις για το πώς οι Ναζί ολιγάρχες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ξανάχτισαν μεταπολεμικά τις αυτοκρατορίες τους Ιστορικός Αναθεωρητισμός – Στρατηγικές φιλοδοξίες σημερινής Γερμανίας – Ουκρανικό και διεθνείς παράγοντες

Η Ελλάδα στην Γεωπολιτική αβεβαιότητα σήμερα και ο παράγοντας Τουρκία

Στην εκπομπή παρεμβαίνει ο Πρέσβης ε.τ Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος για την πρωτοβουλία του με την “Σιωπηλή Συγκέντρωση Υπενθύμισης”, έξω από την Γερμανική Πρεσβεία της Αθήνας αυτό το Σάββατο 6 Απριλίου, 83 χρόνια από την Γερμανική Εισβολή στην Ελλάδα.

Σχετικές εκπομπές

8 Classics, Αρχείο ΚΡΗΤΗ TV, Σειρά Ντοκιμαντέρ

Ιστορικές Μνήμες

Διάρκεια: 35'
8 Classics, Αρχείο ΚΡΗΤΗ TV

Χίλιες Εικόνες… από την τελευταία θανατική ποινή στην Ελλάδα.

Μια εκπομπή – έρευνα για την τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 1972, η οποία έγινε στο τότε Πεδίο Βολής Κρήτης, στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου.

Διάρκεια: 1h 00'
8 Classics

Δεύτερη Ματιά

Ιστορίες και άνθρωποι. Με σημείο αναφοράς κάποια από τα  κορυφαία γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν την Κρήτη.

Διάρκεια: 1h 20'
8 Classics, Αρχείο ΚΡΗΤΗ TV, Σειρά Ντοκιμαντέρ

Πόλεις και Χωριά της Κρήτης

Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ιστορία των Πόλεων αλλά και των Χωριών της όμορφης Κρήτης μας με την επιμέλεια του Κωστή Παπαγεωργίου .

Διάρκεια: 25'
K Classics, Αρχείο ΚΡΗΤΗ TV, Σειρά Ντοκιμαντέρ

Ημέρες Αντίστασης στην Κρήτη

Zωντανές Μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα οδυνηρά γεγονότα τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη.

Διάρκεια: 30'