ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ – TTIP : Η Εξουσία των Πολυεθνικων

Αναρτήθηκε από: την: May 27th, 2016

Εκπομπή Αντιθέσεις

Loading the player...

Συνεντευξη του ειδικού συνεργάτη του Δημόκριτου πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ Νίκου Κατσαρου

Η άποψή σας στα “ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ – TTIP : Η Εξουσία των Πολυεθνικων

Η διεύθυνση email σας, δε θα κοινοποιηθεί.

 • Δημήτρης Λιβέρης says:

  Αξιότιμε κύριε Κατσαρέ,

  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον κόπο και τον χρόνο που διαθέσατε για να μας ενημερώσετε για τις επικείμενες συμφωνίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας, αμφίβολο αν θα είναι προς το καλύτερο.

  Θέλω όμως να σχολιάσω το εξής, στην ερώτηση του κ. Σαχινίδη «Πόσο πιστεύετε ότι το αγροτοδιατροφικό μοντέλο θα μπορούσε να αποτελεί και ένα από τα κλειδιά γι’ αυτή τη χώρα, 6 χρόνια μετά από μια βαθιά οικονομική κρίση;» (1:25:54), σχολιάζετε:

  «Το 1923, η Ελλάδα, η ψωροκώσταινα όπως τη λέγαμε, με ένα πληθυσμό 5.000.000 κατοίκων, δέχτηκε 1.500.000 πρόσφυγες. Μέσα σε 5 χρόνια, απορρόφησε 1.500.000 πρόσφυγες, γιατί η τότε κυβέρνησις… νομίζω ήταν ο Βενιζέλος… μοίρασαν γη σε όλους αυτούς τους πρόσφυγες, στη Β.Ελλάδα και στα νησιά. Και με βάση την αγροτική παραγωγή απορροφήθηκε 1,5 εκ. ρακένδυτοι… ικανοί μεν… αλλά ρακένδυτοι πρόσφυγες! Το ίδιο μπορεί να κάνει η Ελλάδα σήμερα, να στηριχθεί… να είναι αυτάρκης στον αγροτικό τομέα. Μπορεί να γίνει αυτάρκης και μπορεί να εξάγει…»

  Όταν ο παππούς μου ήρθε στο λιμάνι του Πειραιά από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας (40 χλμ δυτικά της Σμύρνης), ήρθε όντως ρακένδυτος, κρατώντας στα χέρια μόνο ένα σταυρό και το Ευαγγέλιο, εκδιωγμένος, αφήνοντας πίσω ότι περιουσία είχε. Ήρθε στην Ελλάδα ως Έλληνας, έχοντας γλώσσα ιδίαν, θρησκεία ιδίαν, και πολιτισμική ταυτότητα ιδίαν, παράγοντες που συντέλεσαν στην άμεση αφομοίωση του από την Ελλάδα, δούλεψε σκληρά ως οικοδόμος και συνείσφερε ότι καλύτερο είχε σε τούτο τον τόπο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η περιοχή της Μικράς Ασίας αποτελούσε «εφεδρεία» του Ελληνισμου, μαζί φυσικά με τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και της Μαύρης Θάλασσας, πληθυσμοί που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν.

  Το ερώτημα που τίθεται είναι, ποια κατά τη γνώμη σας, είναι η ομοιότητα με τη σημερινή συγκυρία; Θεωρείτε συνετό να μοιραστεί η αγροτική μας γη σε πληθυσμούς που έχουν εισέλθει παράνομα από τα ανοικτά μας σύνορα, χρηματοδοτούμενοι από άγνωστες πηγές, και δίχως να έχουμε ξεκαθαρίσει ως κοινωνία και ως κράτος αν αυτό πραγματοποιείται για το καλό μας και προς το κοινό συμφέρον μας;

  Συγχωρέστε με, και κάτι τελευταίο, μια και τα γεγονότα έτσι όπως εξελίσσονται τον τελευταίο καιρό, επιτάσσουν να παραμένουμε ακριβείς στη χρήση των λέξεων. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951, και το Πρωτόκολλο του 1967, Πρόσφυγες θεωρούνται άνθρωποι για όμορες χώρες, συνεπώς πρόσφυγας δεν είναι κάποιος που διασχίζει 4 χώρες για να βρεθεί τελικά σε μια άλλη ήπειρο, κάτι που στη πραγματικότητα είναι αδύνατο να συμβεί μαζικά, αν δεν οργανωθεί με κάποιο τρόπο.

  Σας διαβεβαιώ πως η προσεκτική και με μεγάλο ενδιαφέρον ανάγνωση της ομιλίας σας με αφήνει μετέωρο, καθώς, από τη μία παρακολουθώ στη μιας ώρας εκπομπή σας να σκιαγραφείται η ισχύς των πολυεθνικών εταιρειών στη δημιουργία ανεργίας και οικονομικών κρίσεων στα κράτη «στόχους», και από την άλλη, καλούμαι να αποδεχτώ ως λύση στη σημερινή οικονομική κατάρευση της Ελλάδας, χωρίς να προβληματιστώ, την μεταφορά ιδιοκτησίας γης σε πληθυσμούς που δεν εδικαιούντο να βρίσκονται εδώ, αλλά κυρίως, χωρίς να εξετάσω το βαθμό επιρροής που έχουν οι χρηματοοικονομικοί συτοί κολοσσοί στη κατάσταση αυτή.

  Συνεπώς, με κάνει να σκέφτομαι, πέρα από τα δικά μας λάθη, πόσο και με ποιο τρόπο προκάλεσαν οι όμιλοι αυτοί τις πτωχεύσεις; Και αν επέδρασαν έστω και λίγο στις καταστάσεις που βιώνουμε, είναι λογικό να αποδεχτώ την λύση που μου «προσφέρεται» και μου παρουσιάζεται, ενώ γνωρίζω ότι μετακινήσεις πληθυσμών τέτοιας κλίμακας πραγματοποιούνται μόνο με οργάνωση και χρηματοδότηση με σκοπό την ανάμειξη πληθυσμών;

  Και τι θα επιφυλάσσει το μέλλον για τη χώρα μας αν όντως οι ίδιες χρηματοοικονομικές οντότητες που οδηγούν τα κράτη σε κατάρευση, προσφέρουν στη συνέχεια και τη λύση; Μέχρι τώρα, ακούγαμε ότι η κατάσταση αυτή θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, τώρα ακούω έκπληκτος ότι θα λύσει και το οικονομικό…!

  Κύριε Κατσαρέ, αλήθεια πιστεύετε ότι αυτό το μοντέλο θα στηρίξει την Ελλάδα και την Κρήτη μας;